Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

TOS-Actief verliest eervol van Ajax in spannende bekerkraker

23 november 2023 19:00

Op dinsdag 21 november nam de zaterdag 1 van TOS Actief het op tegen de zaterdag 2 van de amateurafdeling van Ajax. Op een droge maar koude avond werden de mannen door meer dan honderd enthousiaste bezoekers onthaald! Zij zouden een spannende wedstrijd te zien krijgen.

verslag: Roy Jansen

Na een succesvolle poulefase (2 gewonnen en 1 gelijk) en een sensationele 3-3 tegen derdeklasser Swift, wist TOS-Actief uiteindelijk via penalty’s (7-6!) de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi te bereiken. Uit deze loting kwam wellicht wel de mooiste opponent naar boven: Ajax! Dinsdag 21 november om 8 uur was het zover en mocht het vlaggenschip van TOS aantreden tegen Ajax zaterdag 2.

Op een droge maar koude dinsdagavond werden de mannen door meer dan honderd enthousiaste bezoekers onthaald op het hoofdveld! Op de achtergrond speelde de Champions League-hymne luid door de speakers en werden de nodige hoeveelheid fakkels aangestoken om de sfeer compleet te maken. Het publiek was enthousiast, de glühwein was warm, de Ajacieden waren verrast door dit onthaal en de spelers van TOS klaar om deze mooie sfeer te bekronen met net zulk mooi voetbal.

Toch was het Ajax dat in de eerste fase van de wedstrijd liet zien waar zij toe in staat zijn. Ajax 2, spelend in de reserve hoofdklasse, had de voorgaande zes wedstrijden namelijk allemaal gewonnen en daarin maar liefst 23 keer gescoord en slechts één goal tegen gekregen. Dat Ajax in vorm was lieten zij in het eerste kwartier ook meermaals zien. Na een katachtige reflex van keeper Hidde Hof in de eerste 10 minuten leken de mannen wakker geschud, maar nog geen 5 minuten later wist spits Dennis Trefilov uit de tweede lijn raak te schieten. Een terechte 0-1 voor de Ajacieden, maar daarmee ook gelijk het kantelpunt in de eerste helft.

Na de 0-1 begon TOS beter in de wedstrijd te komen en het tactische plan van Hans Bergsma beter uit te voeren. Zo durfden de mannen vanuit achteruit te voetballen, werd er hoog druk gezet en kwam TOS er een aantal keer gevaarlijk uit. Onder andere via Youssef el Mhassani aan de rechterkant die een ragfijne voorzet gaf op het hoofd van spits Kobus Groenteman, die net niet genoeg vaart kon meegeven aan zijn kopbal. Na een half uur voetballen kreeg TOS waar het al een tijdlang naar op zoek was via Johannes Henkel, de verdiende 1-1! Via een snelle opbouw werd spits Kobus Groenteman in de diepte gezocht, die met een strakke inspeelpass Chris van den Bergh bereikte. Chris zette met een simpele voetbeweging Johannes 1-op-1 met de keeper en de buitenspeler annex spits maakte geen fout in de afronding.

Ook in het laatste kwartier van de eerste helft bleef TOS dezelfde intensiteit brengen en waren er nog 1 à 2 mogelijkheden tot kansen. Ajax kreeg voor de rust nog één kans via een vrije trap die keeper Hidde Hof met zijn voeten moest keren. Na iets meer dan 45 minuten floot de scheidsrechter voor het rustsignaal en ging TOS met een tevreden gevoel terug de kleedkamer in.

Na de rust was de verwachting dat Ajax een tandje bij zou schakelen en het speltempo iets zou opvoeren. Toch was het net als voor de rust grotendeels TOS Actief dat de grootste kansen kreeg en ook druk op de tegenstander probeerde uit te voeren. Het eerste wapenfeit kwam dan ook van TOS en het was weer Youssef die voor dreiging op de helft van de tegenstander zorgde. Een afgeslagen bal kwam op ongeveer 25 meter van de goal voor de voeten van Youssef die zonder na te denken richting doel schoot. Met een prachtige curve belandde de bal uiteindelijk via de vingertoppen van Anthony Acda op de lat.

Ook na deze kans bleef TOS op zoek naar de winnende goal en daarmee een onverwachte bekerstunt. Vlak voor het eind bracht Hans Bergsma bekend Tosser Sanderino IJsselstein in het veld, die hiermee zijn rentree maakte na een lange periode van blessureleed. Een kleine tien minuten voor het laatste fluitsignaal werd Sanderino de diepte in gestuurd en gaf een afgemeten voorzet die terecht kwam bij een andere invaller, Ian van de Velde. Ian nam de bal goed aan maar zag ook zijn inzet gekeerd worden door de goed keepende doelman van Ajax.

In de 92e minuut schiet de doelman van Ajax nog een keer de bal naar voren richting de spits van Ajax, die in buitenspelpositie verkeerde. De scheids (die voor de rest prima floot) negeerde het vlagsignaal van de grensrechter en na duw- en trekwerk van beide kanten versiert de spits van Ajax een vrije trap op ruim 25 meter van de goal. Waar alle spelers van TOS rekenden op een voorzet, schiet aanvoerder Terzo Stemerdink de bal stijf in de kruising. De ontlading bij Ajax is enorm en de teleurstelling bij TOS enorm groot. De bal mag nog één keer naar voren geschoten worden maar dit levert niks op.

Waar de teleurstelling in eerste instantie overheerste werd dit na afloop gelukkig snel ingeruild voor een trots gevoel. De mannen verlieten het veld onder luid applaus van het publiek, dat 90 minuten lang achter de ploeg heeft gestaan, en druppelden richting de kleedkamer waar het gevoel van trots langzaam naar boven kroop. Het was een memorabele bekeravond voor iedereen die TOS een warm hart toedraagt en waar reclame is gemaakt voor het voetbal wat onze zaterdag 1 speelt!