Datum

30 oktober 2016 12:45

Accommodatie

Onbekend

De vorm van de laatste weken (drie overwinningen op rij) is door de Zondag 3 vrolijk doorgetrokken. In een van de meest ontspannen wedstrijden van de laatste jaren werd Swift door TOS met grote cijfers van het veld geveegd: 1-7.

Droomstart is bijna een understatement van hoe het begon. Terwijl de reserves nog amper in de dug-out hadden plaatsgenomen en het feestje van de voorgaande avond werd besproken, lag de bal al in het netje. Uit de aftrap van Swift wist Ties op links de bal te veroveren, bracht hij de bal bij Tos en na een van richting veranderde inzet lag hij er al in. In minder dan 15 seconden stond het 0-1. De geschiedenisboeken werden erop na geslagen en er werd geconstateerd dat het zomaar zou kunnen zijn dat dit de snelste goal was in de ruim 3,5 jarige geschiedenis van de Zondag 3.

Erik had vervolgens nog nauwelijks, op de voor hem zo typisch poëtische wijze, geconstateerd hoe relaxed hij het vond dat TOS zo vroeg de voorsprong had gepakt  en de bal lag alweer achter de Swift-keeper. Met een keurige boogbal verdubbelde Tos de voorsprong en na drie minuten zat TOS al helemaal op rozen toen Pieter van afstand de 0-3 maakte. Het telraam kon erbij worden gehaald en Jaap, die misschien een kleine zeven minuten te laat aanschoof, had even te tijd nodig om tot de realisatie te komen dat hij drie goals had gemist.

Ook na deze fraaie openingsfase bleek TOS de controle houden over de wedstrijd. Er werd wat minder doortastend aangevallen dan in het begin, maar desondanks konden onder andere Tos, Rens en Erik voor het nodige gevaar zorgen. Het vertrouwen bleef, gesteund door de voorsprong, onverminderd hoog en dat was terug te zien in het openen van de trukendoos. De technische hoogstandjes die werden vertoond variërend van “zeer geslaagd” (Pieter, Floriaan) tot “ruimte voor verbetering” (Wouter).

Desondanks was TOS toch niet in staat om de riante voorsprong mee de rust in de nemen. Een spaarzame geslaagde aanval van Swift bracht de spits alleen voor Mike en ietwat gelukkig ging de bal door de benen van de doelman: 1-3. Het was wel te stellen dat dat TOS niet geheel relaxed de rust in ging, ondanks het zeer goede spel een groot deel van de eerste helft. Gedachtes ging terug naar de wedstrijden tegen FIT en Arsenal van vorig seizoen, waarin riante voorsprongen alsnog uit handen werden gegeven.

Deze angst werd in het begin van de tweede helft nog maar eens extra uitvergroot, toen Willem na opzichtig vasthouden een gele kaart kreeg toegewezen en TOS dus met een man minder ging spelen. Niels zakte een linie naar de verdediging, Pieter ging in de controle staan en van de vleugelaanvallers Guido en Rens  werd defensief nu ook de nodige arbeid verwacht. TOS doorstond deze fase en toen Rens zeer fraai uit een vrije trap de 1-4 tegen de touwen joeg, was het verzet van Swift gebroken.

Het zou het begin zijn van de grote Rens Edwards-show. Want luttele minuten nadat Willem het veld weer in mocht en TOS weer met elf man ging spelen, schoof de keeper van Swift een diepe bal bedoeld voor Fabian zó in de voeten van Rens, die op de middenlijn stond. Rens aarzelde niet en roegde de bal van zeker 50 meter zo in het lege doel. Een grote ontlading volgde, want dit was niet alleen de absolute nekslag voor Swift, maar tevens een bijzonder fraaie treffer. En Rens deed niet veel later opnieuw een duit in het zakje toen hij na een prima steekbal van Erik de bal beheerst langs de keeper schoof. De zuivere hattrick was compleet.

En daarmee was de koek nog niet op. Rens brak door op links en stelde Fabian in staat om met een (zeldzame) kopbal de score naar 1-7 te tillen. Wat volgde was een laatste stuiptrekking van Swift, dat nog verwoede pogingen deed om de score wat dragelijker te maken, maar het verdedigend blok stond goed en anders was er altijd nog keeper Mike om in te grijpen wanneer nodig.

Met deze fraaie uitslag in de tas is de Zondag 3 zo onderhand bezig met een fraaie serie neer te zetten. Na de 2-3 nederlaag tegen Overamstel zijn achtereenvolgens Zeeburgia (1-5), JOS Watergraafsmeer (5-0), VVGA (2-3)  en na gisteren ook Swift over de knie gelegd. Zodoende maakt TOS een keurig sprongetje op de ranglijst en wordt nu de tweede plaats bezet. Met volgende week de topper tegen koploper TOG in het vooruitzicht, zit het wat vertrouwen betreft wel goed!