Datum

19 maart 2017 12:00

Accommodatie

Onbekend

In een winderige, moeizame en dikwijls chaotische wedstrijd is de Zondag 3 op koers gebleven voor de eerste titel in zijn bestaan. Het team won van de elementen, van Zeeburgia en met name van zichzelf: het werd 3-2.

Lang moest de Zondag 3 niet blijven hangen in de euforie na afloop van de gewonnen topper tegen TOG (3-5). Daar waar het team zich vorige week op conditioneel, mentaal en doeltreffend vlak zich van zijn beste kant liet zien, werd al snel duidelijk dat er deze keer uit een ander vaatje moest worden getapt.

De eerste factor waar het team mee moest dealen was natuurlijk het feit dat de wedstrijd gespeeld zou worden op het natuurgras. Het thuisgras van de Zondag 3 is namelijk, zo is dit seizoen gebleken, een gevreesde vijand van het team gebleken. Zowel de wedstrijd tegen Real Sranang (1-3) als de wedstrijd tegen de huidige hekkensluiter Overamstel (2-3) gingen verloren. Ondanks de eerdere 1-5 overwinning van TOS in de heenronde, was voorzichtigheid geboden. Hoog geklasseerde teams verslikken zich wel vaker in de “kleintjes”, zo zou Ajax later die middag pijnlijk duidelijk maken.

De voorbereiding op de wedstrijd kreeg nog een nieuwe knauw toen bleek dat het toegewezen speelveld van TOS bezet was door een grote groep Lacrosse-spelers, volgens een aantal TOS-spelers analytisch “vlinders vangen” en “kwallenvissen” genoemd. En dus moest het team op zoek naar een andere grasmat, wat natuurlijk de voorbereiding niet ten goede kwam.

Na een korte en rommelige warming-up, kon de bal gaan rollen. Duidelijk werd al snel dat de Zondag 3 moeite had met opstarten. Er werd veel balverlies geleden, de passing was niet zuiver en er werd gehaast geschoten. De wind, die schuin op het veld stond, maakte het spel niet veel beter. De keeper kon de meeste diepe ballen gemakkelijk oprapen. Zeeburgia stelde daar niet veel tegenover, de ploeg was soms uit de counter wat gevaarlijk, maar overwegend had TOS de bal zonder daar heel veel mee te doen.

Zoals typerend bij dit soort wedstrijden, moest een standaardsituatie uitkomst bieden. Matthijs C werd voor de zestien van Zeeburgia naar de grond gewerkt en Fabian schoot de bal met veel gevoel en snelheid te bal tegen de touwen. Na de openingsgoal van Fabian begon TOS de wedstrijd langzaam uit hand te geven en kreeg Zeeburgia wat meer kansen. Uit een corner wat het de op het oog houterige centrale verdediger, die met een keurige omhaal de bal over Mike heen speelde en de gelijkmaker op het niet-bestaande bord kreeg. TOS kreeg de wedstrijd maar niet onder controle en vlak voor rust ging het helemaal mis. Wouter probeerde de bal weg te schieten, raakte in plaats daarvan de enkel van de Zeeburgia-aanvaller en uit de daarop volgende vrije trap kwam Zeeburgia op voorsprong. De goal werd direct gevolgd door het rustsignaal.

Zo kon het niet langer en dat werd in de rust door Mike maar al te uitgesproken duidelijk gemaakt. Na de rust ging TOS weer over op de orde van de afgelopen weken en ging de bal weer op een rustigere manier rond. Er werd rustiger en zorgvuldiger opgebouwd dan in de eerste helft en TOS kon wat beter in het spel komen. De aanvallers werden beter bereikt en na een mooie combinatie, van achteruit opgebouwd, was het uiteindelijk Tos die na een aanval over zes á zeven schijven de (verdiende) gelijkmaker in kon schieten. Na deze moraal verhogende treffer bleef het voor de Zondag 3 nog billenknijpen, nadat de Zeeburgia-spelers een aantal keren gevaarlijk doorkwamen. Er werd op het middenveld flink de beuk erin gegooid, waarbij de TOS-spelers zelfs elkaar niet spaarden. Zo werd Jaap stevig neergemaaid door Fabian (!), die daarbij overigens ook twee Zeeburgia-spelers onder het gras stopte. Jim moest tijdelijk eruit wegens knieklachten, Fabian raakte de paal en Erik moest even tien minuten naar de kant vanwege een nieuw stevig duel.

Maar uiteindelijk kreeg TOS tóch loon na werken. Erik schoot de vrije trap op het Zeeburgia-doel, dienstdoende keeper verwerkte de bal niet goed en Matthijs C schoot de bal als een volleerde Pippo Inzaghi in. Een intense en spannende slotfase volgde, maar TOS wist de wedstrijd over de streep te trekken.

Zo behaalt de Zondag 3 de zesde overwinning op rij en klimt het naar de tweede plaats, op één punt achter de nieuwe lijstaanvoeder Fortius. Volgende week speelt TOS tegen de hekkensluiter Overamstel en krijgt de Zondag 3 een mooie kans op revanche.