Datum

25 maart 2018 13:00

Accommodatie

Onbekend

In de topper tegen Swift heeft de Zondag 3 zichzelf een uitstekende dienst bewezen. Na de nederlaag tegen DRC van vorige week leek de titel uit het zicht te zijn, maar TOS richtte zich op. Een goede eerste helft werd opgevolgd door een uitstekende tweede helft, waardoor de punten naar TOS gingen en de spanning weer terug is in de competitie: 2-4.

Het contrast kon haast niet groter zijn ten opzichte van de wedstrijd van vorige week. Van het hoofdveld van TOS in de vrieskou op een knollenveld vorige week, naar een heerlijk voorjaarszonnetje op het Olympiaplein. En ondanks een groot aantal afwezigen en (half)geblesseerden, leek het moraal tamelijk goed te zijn. Het vorige resultaat tegen Swift gafzeker aanknopingspunten (5-2), al liep het de laatste weektoch behoorlijk spaak met slechts één punt uit twee wedstrijden. Deze wedstrijd zou dus een do-or-die wedstrijd gaan worden…

Na het zoeken van een kleedkamer kon de wedstrijdvoorbereiding beginnen en voor deze gelegenheid had Floriaan de shirts van de vorige keer meegenomen die de vorige keer ook zo’n geluk hadden gebracht: een volledig zwart tenue. Zo zag het twaalftal spelers er voor de verandering uit als het Nieuw-Zeelandse rugbyteam, de AllBlacks. En met zo weinig mannen, moesten de spelers ook hun innerlijke Maori aanspreken om een goed resultaat te halen.

De wedstrijd begon al meteen behoorlijk energiek. Stevige duels werden al vanaf de aftrap niet geschuwd en beide teams gingen er flink hard in. Swift speelde veel de lange bal van achteruit en creëerde  zo de nodige problemen voor TOS, maar de verdediging hield goed standTOS probeerde hier onderuit te voetballen, maar het bleek nog tamelijk lastig voor de verdediging om het middenveld goed te bedienen. Mede daarom kwam de 0-1 ook vrijwel uit het niets. Een fout in de opbouw van Swift werd door Matthijs genadeloos afgestraft en dit cadeautje werd dus met alle liefde uitgepakt.

Na de goal bleef de wedstrijd op en neer golven en wist TOS het voor de Swift-verdediging toch dikwijls lastig te maken, ondanks het geregelde gevaar van de lange bal. Helaas, na een verkeerde ingooi, schakelde Swift snel om en wisten zij gelijk te maken. De voorzet over rechts werd voorgegeven en via Wouter werd de bal langs de invalkeeper Bas geschoten. Een tegenvaller, want afgezien van een aantal situaties voor de zestien, was Swift nog niet echt gevaarlijk geweest. Voor de rust bleef het beeld onveranderd, maar afgezien van een schot op de lat van Matthijs, wist TOS niet echt gevaar te stichten.Een geweldig blok van Tobias voorkwam nog op slag van rust een achterstand en daarna was het tijd voor een korte pauze.

Na de limonade in de rust pakte TOS de draad weer op. Sterker nog, er werd alleen maar beter en feller gespeeld dan voor de rust. De verdediging gooide de beuk er nog even een tandje extra in en op het middenveld en voorin werd voor elke bal geknokt. Een warrige scheidsrechter bracht TOS ook niet van de wijs, iedereen bleef zeer geconcentreerd. Des de zuurder was het dan ook de Swift, na een snellopende aanval, op 2-1 kwam. De verdediging dacht aan buitenspel, maar helaas bleek dat volgens grensrechter Floriaan niet het geval te zijn.

Maar TOS liet zich hierdoor niet van de wijs brengen en ging op zoek naar de gelijkmaker. En die kwam er ook. Na een geduldige aanval over rechts wist Niels met een mooie pas de bal bij Sam te krijgen en die rondde, na de bal eerst met zijn jongeheer te hebben gecontroleerd, beheerst af. De beloning kwam dus snel en TOS ging, gesterkt door deze snelle gelijkmaker, verder op zoek naar een nieuwe voorsprong. Deze kwam er bijna toen Tobias, na goed doorzetten op rechts, een voorzet panklaar neerlegde voor Sam, maar hij schoot helaas tegen teamgenoot Fabian op. Aan de andere kant werden, met soms met kunst- en vliegwerk, de aanvallers van Swift goed in toom gehouden.

De comeback werd, zo’n kwartier voor tijd, compleet gemaakt toen Fabian, na een goede pass van Sam, de bal in de lange hoek schoot en zorgde voor veel vreugde in het TOS-kamp. Daar waar TOS, zoals bijvoorbeeld in de wedstrijd tegen De Meer, veel kansen had laten liggen was het nu uitermate effectief. Van de ongeveer vijf schoten tussen de palen werden er drie tot doelpunt gepromoveerd. Dat is wel eens anders geweest.

Gesterkt door de voorsprong en het voorjaarzonnetje, begon TOS steeds meer te groeien in de wedstrijd. Erik gooide er alweer wat trucjes uit (#zomertijd)  en toen Wouter ballen achter zijn standbeen begon te spelen, groeide langzamerhand het besef bij TOS dat het vandaag wel eens een erg mooie dag zou kunnen worden. En niet veel later kreeg de Zondag 3 gelijk. Sam zag zijn schot nog gered door de keeper, maar Niels reageerde alert en schoot de beslissende 2-4 tegen de touwen (en dus een assist voor Sam, aldus https://en.m.wikipedia.org/wiki/Assist_(football)). Een bevrijdende treffer, waar de rest van het Olympiaplein ook van mocht meegenieten.

Na afloop liepen de TOS-spelers met een grote glimlach het veld af en werd er ook in de kleedkamer nog langdurig nagenoten van een collectieve topprestatie. Of, zoals Matthijs dat verwoordde in een filmpje dat later in de appgroep terecht kwam: “Fantastic game!